...step by step I walk on my self...
...I have a wonderful journey and at the sometime it is became hardest...

like

Wednesday, November 28, 2012

♥ Ketentuannya ♥

.♥.♥.♥. Assalamualaikum cinta .♥.♥.♥.

♥ Kita BERKENALAN secara tak sengaja, adalah PERANCANGAN ALLAH.
♥ Kita BERKAWAN begitu lama bertahan pun, ALLAH yang RANCANG.
♥ Kita dikurniakan RASA SAYANG antara satu sama lain juga, ALLAH yang BERI.
♥ Kita masih BERSAMA walau banyak dugaan menimpa, ALLAH yang ATURKAN.
♥ Kita dikurniakan KESEDARAN dan KEINSAFAN juga kerana, ALLAH SAYANG PADA KITA.
♥ Kita BERJAUHAN untuk mencapai REDHA-NYA juga, DIA yang RANCANG.
♥ Kita BERDOA untuk KEBAHAGIAAN masing-masing juga, ALLAH yang DETIKKAN dalam hati kita.

♥ ALLAH yang MENENTUKAN segalanya ♥

*Terima kasih atas persabahabatan yang dihulurkan buat diri ini...

Sunday, November 18, 2012

...betul kerr...?

...Assalamualaikum...
 
...perempuan yang banyak cakap
dan banyak ketawa
adalah perempuan pendiam
apabila ada masalah
dan banyak menangis dalam diam...
 
betul kerr...?

Friday, November 16, 2012

SEGMEN : 6 perkara tentang diri anda II

...Assalamualaikum...
 
Ahh...hari niey baru n0sa berkesempatan join satu segmen yang ditag oleh nurul...hehehe...
masih belum terlambat lagi kan, untuk n0sa join segmen niey...bak mutiara kata, 'biar terlambat jangan tak langsung'...tu nak cover diri sendiri daripada rasa bersalah sebenarnya...apa-apa jew laa...eh, tu mutiara kata kew..?kew peribahasa...?ermmm...lebih kurang kot...ermm, tarikh akhir segmen niey pada 30 November 2012...
 
 
SEGMEN : 6 perkara tentang diri anda II dianjurkan oleh kinara kinatara...
 
Antara banyak2 syarat yang dikenakan untuk join segmen niey...syarat yang ketiga tu nampak susah sikit n0sa nak describe...apa laa n0sa nie kan...da nama nya join segmen  6 perkara tentang diri anda so mesti laa kena ikut semua syarat2 yang dikenakan..mesti laa kena decribe, biler ada syarat yang kena describe tentang diri sendiri kan2...?niey yang n0sa tak pandai niey...p apa pun n0sa cuba jugak k...banyak perkara tentang n0sa niey p da admin segmen niey mintak 6 so n0sa bagi 6 jew la...banyak cakap plak n0sa niey kan...sory...k sekarang n0sa ceritakan k...

Nak tau syarat2 nya dan join segmen niey klik banner kat atas tu k.

* Enam perkara tentang n0sa...harap tak jemu...baca sampai habis k...


Pertama : Hantu novel...
Jangan sesekali ajak n0sa p kedai buku kalau korang nak tolong n0sa...tambah2 lau kedai buku tu ada jual novel...lau da p sana confirm n0sa tak kan balik selagi tak dapat bawak balik sebuah novel...lau da terpacak kat depan novel tu, niat nak menabung tu memang hilang laa....tambah2 ada novel yang berkenan...lain laa kalau korang yang nak tolong beli dan bayar kan kat n0sa novel...n0sa lagi suka...siap melompat2 lagi...hehehe...then, lau n0sa dapat baca sesebuah novel tu confirm kerja lain tak menjadi...bagi peminat novel, mesti faham kan maksud n0sa...lau da menghadap novel tu...benda2 tau kerja2 lain tu da tak ambik kisah kan...tapi tak ada lah sampai tahap yang melampau k...ada dua perkara yang n0sa suka tentang membaca novel niey...pertama : pelbagai pengetahuan berguna yang n0sa dapat melalui pembacaan itu. kedua : n0sa suka baca novel bila n0sa sedih...stress...mesti korang pelikkan...tapi n0sa begitu...dengan membaca novel, sedih dan stress n0sa akan berkurang dan beransur hilang...wah...panjang pulak...tu baru satu...

Kedua : Tak suka makan pedas...
Yang kedua, makanan pedas...?bila sebut pasal makanan pedas niey memang tak arr...n0sa paling tak suka dan tak akan suka makan makanan pedas...maklum laa anak kelahiran kelantan sejati laa kata kan...hehehe...tambah2 pulak masakan kedah...fuhh...nasib badan laa...terseksa n0sa sepanjang duk kat kedah...kena makan masakan kedah...p nak wat macam mana, terpaksa kan...n0sa kan tinggal kat hostel...kat hostel mana ada dapur...dilarang memasak lagi ada lar, even nak bawak pemanas air elektrik pon tak boleh...tapi ada la seorang member n0sa tu yang curi2 bawak...n0sa apa lagi, tolong guna jew laa...tak benda lain la yang dimasak nya..maggie jew laa...hehehe...n0sa tak makan makanan pedas sebab n0sa niey jenis yang tak tahan pedas sebenarnya...kalau n0sa makan makanan pedas mula la perut nak meragam tak tentu pasal...dengan muka merah padam...bak kata member n0sa, macam mana laa nasib n0sa kalau kahwin dengan dengan orang kedah kew...insya'allah tak...sebab mak n0sa, nak n0sa kawin dengan orang sama negeri...huhuhu...da start gatal da...

Ketiga : Suka berjalan...
N0sa memang suka berjalan...tambah2 lau ada orang yang tolong bawak kan...yang ada nya n0sa kena p sendiri...abiskan duit...huhuhu...lagi excited lau n0sa dapat pergi ke tempat2 yang n0sa tak pernah pergi...bab2 jalan niey n0sa pantang diajak...laju jew...hehehe...p satu perkara n0sa tak suka nya, bila da balik dari berjalan tu, mula laa terasa penatnya...sakit kaki lar...macam2...adat laa kan...da nama nya berjalan...n0sa paling suka pergi tempat2 yang berlatar belakang kan alam semulajadi...sejak kecil lagi n0sa da jatuh hati pada tempat2 macam tu seperti air terjun...bila pergi tempat macam tu...hati n0sa akan rasa tenang sangat...pantai...?pun n0sa suka gak...sebab rumah n0sa dekat dengan pantai...tak jauh pun, depan rumah jew...tapi n0sa lagi suka pergi tempat air terjun jika nak dibandingkan dengan pantai...walaupun rumah n0sa dekat dengan pantai...tak tau la naper...?n0sa jugak suka berjalan kew tempat yang lain daripada yang lain...berbeza...jangan salah faham k...maksud n0sa tempat yang mempunyai nilai estetika nya yang tersendiri...erm...banyak lagi tempat yang n0sa nak pergi...tapi tak tau laa tercapai kew tak impian tu nak pergi situ...kena kumpul duit2 banyak2 baru bley pergi...hehehe...

Keempat : Tak pandai memujuk...
Memujuk...?perkara yang paling n0sa elakkan kalau menjadi orang tengah dalam sesuatu salah faham...sebab n0sa niey jenis yang tak pandai nak memujuk orang...kang lau n0sa pujuk, lain pulak jadi nya...kang lagi menangis pulak budak tu...lau yang sebaya dengan n0sa pulak..kang makin marah pulak orang tu...hmm....pendek kata, n0sa niey memang fail laa bab2 memujuk niey...kalau ada sesiapa yang merajuk dengan n0sa...then, n0sa tau yang dia tu tengah merajuk dengan n0sa...tau2 dia merajuk sebab n0sa dan n0sa yang salah...bila rasa bersalah menghantui...n0sa akan diamkan diri sekejap...lepas tu n0sa akan tanya...merajuk dengan n0sa kew..?marahkan n0sa kew...?tak patutkan n0sa...ada kew patut p tanya soalan2 macam tu...tapi tu tindakan reflek bila perkara macam tu berlaku...tak boleh nak ubah da...bagi yang mengenali n0sa...memang faham laa...kekadang tu...ada yang tak jadi nak merajuk...disebabkan n0sa macam niey...hehehe...p lau bab merajuk pulak memang n0mbor satu...kalah budak kecik...hehehe...tak susah pun nak pujuk n0sa lau kena cara nya...hehehe...buruk perangai kan...p untuk n0sa merajuk tu boleh dikatakan agak mustahil la...sebab n0sa niey, bukan jenis yang suka touching2 niey...kalau memang tersentuh kew apa n0sa buat derk jew...p jangan main2 lau n0sa da buat tak tau tu...

Kelima : Coklat dan Bunga...
Tak suka coklat...?ruginya...berbeza dengan nurul sebab n0sa amat menggemari coklat....nanti lau ada orang bagi coklat kat nurul pas jew kat n0sa k...hehehe...n0sa lagi suka lau masa birthday orang bagi coklat...nosa tak tolak rezeki yang datang...bak kata orang 'rezeki jangan ditolak, maut jangan dicari' ...hehehe...n0sa suka kan makanan berasaskan coklat...tak kira laa, coklat kew, kek coklat kew, donut bersalut coklat kew, puding coklat kew...memang n0sa suka...asalkan coklat...p dalam banyak2 tu n0sa paling suka coklat dan kek coklat...tak kisah la orang nak cakap apa...nanti gemuk laa, banyak makan coklat...n0sa tetap akan makan jugak...tambah2 tu adalah salah satu warna favourite n0sa...satu perkara lagi...bunga...seperti perempuan2 lain n0sa jugak suka kan bunga...tapi untuk bunga niey limited sikit...tak macam coklat tadi tu...n0sa hanya suka bunga lavender, lili dan semestinya bunga mawar...kan n0sa cakap senang jew nak pikat hati n0sa kalau kena dengan caranya...tapi ingat...hati n0sa tak mudah cair semata-mata disogokkan dengan coklat dan bunga...keikhlasan dan kejujuran itu perlu ada... 

Keenam : Suka kan baby...
Macam nurul, n0sa jugak suka kan baby...suka sangat2...p tak der la sampai suh kakak pregnant lagi..sebab n0sa tak ada kakak...n0sa..?lambat lagi k...calon pon tak ada lagi...agaknya siapa la yang akan suka kat n0sa kan...?siapa lah future husband n0sa...?macam mana laa agaknya future husband...?erm...tak yah fikir...buat semak jew...tak bersedia lagi ke arah tu dan untuk ada apa-apa relationship...masih muda lagi...eh..melalut apa pulak niey...balik pada n0sa suka baby tadi tu...apa yang n0sa suka pada baby tu kaki dia...kaki dia comel...kecik, begitu jugak dengan tangan dia...da nama nya baby kan...hehehe...tengok baby rasa nak cubit2 jew pipi baby tu...bila baby semakin membesar...baby niey cepat membesar, sedar2 da boleh meniarap, da bley merangkak...then bila part da dapat kaki tu...fuhh...memang nak jalan jew kerja nya...mula laa nak menyimpan benda2 yang tak patut...terlebih rajin pulak...tu tak kuar bunyi lagi tu...bila da start dapat cakap memang riuh laa...

Full stop...da siap da 6 perkara tentang n0sa...satu entry yang agak panjang...berjela-jela n0sa describre...p merepek jew lebih...hehehe...

n0sa tag : wan atie dan iera zulkernain

Thursday, November 15, 2012

...Salam Maal Hijrah...

...Assalamualaikum...
 
Zulhijjah telah pergi meninggalkan kita, kini muharam kembali lagi...
Satu muharam detik permulaan, pengiraan tahun islam di hijrah...perpindahan Nabi Muhammad SAW dan umat islam dari Kota Mekah ke Kota Madinah...atas keyakinan dan iman yang teguh kaum muhajrin dan ansar bersatu...rela berkorban harta dan nyawa demi menegakkan islam tercinta... :)

Hari niey adalah hari MAaL HijRAH iaitu satu muharam (khamis).
Iaitu hari dimana segala catatan amalan kita untuk hijrah kali in ditutup dan diserahkan kepada Maha Pencipta kita ALLAH SWT. lalu digantikan dengan 'buku catatan amalan' yang baru.

Dengan bermulanya buku catatan amalan, n0sa ingin meminta maaf jika ada salah dan silap n0sa...terkasar bahasa...khilaf dalam memberi pandangan...mohon maaf yea...
Selamat menyambut Maal Hijrah n0sa ucapkan dan jangan lupa berdoa untuk awal tahun yew...

' Barang siapa yang memperingatkan bulan Zulhijjah kepada saudara semuslimnya maka api neraka diharamkan menyentuhnya... '


...fikir kan lah...

...Assalamualaikum...
 
...jangan hanya dengan satu kesalahan,
kita membenci seseorang itu habis-habisan.
boleh jadi semasa kamu
memikirkan sepuluh kejahatnnya,
orang yang kamu benci itu
sedang mengingati dua puluh kebaikanmu,
lalu dia berdoa untuk kebaikanmu...
 
  ...ingat lah menyayangi seseorang itu biar berpada
dan membenci juga biar berpada..


Wednesday, November 14, 2012

...PAKAI TUDUNG LABUH...jadi USTAZAH...??

...Assalamualaikum...
 
 
...bukan la setiap yang bertudung labuh itu USTAZAH , tapi mungkin dia faham apa yang perlu dia jaga...so jangan la pandang rendah sangat pada mereka yang bertudung labuh tu...merah muka korang kalau dia orang tu doktor...entah-entah pegawai bank...tak pon akauntan..remember, don't judge book by it's cover...biar nampak tak update di mata manusia tak apa, asal kita buat apa yang Allah suka...peace  ^_^

“ Awak ambik course pendidikan Islam...?? ”

“ tak… ”

“ Habis tuu...??? Aaaa...mesti ambik course bahasa arab kan… ”

“Tak laa, saya dari course civil enggineering la…”

“ saya ingatkan ustazah tadi… ”

...dia hanya bisa tersenyum mendengar pernyataan yang diberikan... 

“ Awak dari sekolah arab kan...?

tak laa...naper?
 
tak laa...sebab awak pakai tudung labuh...

naper? tak salah kan...?

tak...errr...

...sampai si penanya tu tak boleh nak berkata-kata lagi...

Hmmm...soalan-soalan begini laa yang selalu diajukan pada mereka yang bertudung labuh…
Asal tudung labuh jew ingat ustazah, asal pakai tudung labuh jew orang ingat pelajar jurusan agama…sekolah arab...
Haishhh…bukan ustazah, bukan juga anak ustaz...bertudung labuh sebab menyedari diri adalah seorang muslimah!!! 
Yaa betul biasanya ustazah yang pakai tudung labuh…
Tapi tak salahkan memakai tudung labuh...

Sebagaimana firmannya : 
" Hendak lah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi dada-dada mereka. "
(An-Nur : 31)

Ada juga yang menyangka bila seseorang itu bertudung labuh, bermakna alimnya seorang wanita. Hakikatnya tak semua yang bertudung labuh sarat dengan ilmu-ilmu ukhrawi.

" Dah tu, kenapa bertudung labuh..? "

Awak…Islam menyarankan muslimah untuk bertudung labuh kerana penuh dengan hikmahnya yang tersendiri. 
Ia bukan sekadar menutupi aurat, tetapi juga melindungi diri. 
Tudung itu sendiri bisa mendidik si pemakainya…

“ Eh tudung pun boleh jadi cikgu??? ”

Boleh dikatakan begitu…cuba bayangkan, agak-agak nya kan...ada tak, wanita bertudung labuh pergi berpesta bagai, pergi disco..? 
Ya kalau ada pun, cuma segelintir jew yang tak tahu malu… 
Bila bertudung labuh akan lebih menjaga akhlak, yea laa… takkan yang bertudung labuh nak terlompat-lompat, terkinja-kinja tengok konsert, menjerit-jerit macam kena hysteria kan…perangai kalau tak di jaga, nanti orang mengata, mencemuh...harap jew pakai tudung labuh tapi perangai… Nauzubillah…
Bila berjalan kat mana-mana jarang lelaki yang berani tegur lebih-lebih, paling tidak pun mereka bagi salam…
“ Assalamu’alaikum ustazah… tak jawab berdose taw ”

Tengok, yang nakal pun tiba-tiba jadi budak baik. Sudah menjadi fitrah, lelaki kan tertarik pada wanita, dengan susuk tubuhnya yang menggoda, jalan lenggang-lenggok, apatah lagi yang lemah imannya. Kadang-kadang lelaki tertarik mendekati wanita bertudung labuh kerana keindahan akhlaknya. Jadi mereka rasakan mereka perlu berubah tetapi dalam masa yang sama mereka ingin mendampingi wanita yang bertudung labuh yang mungkin boleh membantu mereka dengan ilmu yang wanita itu ada.

“ Awak… saya nak berubah jadi budak baik, boleh tak awak awak bimbing saya? ”

“ Kenapa saya..? ”

“ Sebab saya tengok awak alim jew ”

“ Kenapa??? Sebab saya pakai tudung labuh??? "

...lelaki kalau benar-benar mahu berubah, seharusnya cari yang sama jantina. 
Kerana itu lebih terjaga dan jauh dari fitnah. Ramai lagi yang jauh lebih alim…
Iya walaupun bertudung labuh, tapi belum tentu ilmu setinggi langit. Bukan kedekut ilmu, sombong. 
Setakat ilmu yang ada, boleh la kita share kerana ilmu itu bila dikongsi ia makin bertambah...
kerana diri ini juga masih berusaha mencari sebanyak ilmu yang mungkin...
Kerana hanya dengan ilmu mampu mengubah seseorang dan membawanya keluar dari kotak kejahilan. Kerana ilmu itu cahaya, penunjuk jalan. 
Apatah lagi ilmu itu diamalkan, pasti terpancar nur dari dalam hati. 
Diri ini juga perlu dibimbing dan tudung labuh itu bukanlah suatu lambang ketinggian ilmu seseorang. 
Cuma mencuba jadi yang terbaik, apa yang mampu dilakukan, akan cuba sedaya upaya mengamalkannya kerana indahnya hidup bersyariat.
Dan tidak bermakna yang tudung singkat itu sedikit ilmunya, cuma mungkin masih belum tergerak hatinya untuk berubah kepada yang lebih baik, sama-sama kita doakan..insyaAllah. sekian..................... ;D

*Semoga Allah memberikan kita keimanan yang teguh dalam menjalani hidup yang penuh dengan cabaran di akhir zaman ini. Iman ada naik dan turunnya. Dan itulah yang kita risaukan, apa yang terjadi pada kita saat iman kita lemah.. Nau'zubillah...

*Teruskan berdoa kepada pencipta kita yang satu, ALLAH SWT... Sesungguhnya doa itu senjata Mukmin.
 
 

...thanks...

...Assalamualaikum...
 
wah...da lame n0sa tak update blog...rindu tau...p tak berkesempatan plak...hehehe...al maklum la busy sikit skang niey...tambah2 n0sa punya bb lembap la skang niey...lau dulu laju jew...tu sebab n0sa update post pakai computer dan line kat office...p skang tak lagi...sebab n0sa da kena pindah office, jangan tak tau...n0sa hanya bertukar tempat jew p masih dibawah unit yang sama tau...skang n0sa dibawah mekanikal...tak dapat laa nak update selalu..hehehe...niey pon nasib baik...ermmm...nak join segmen yang cik nurul tag pon tak sempat lagi...nanti laa dulu erk...dan apa yang paling mengejutkan n0sa...bukak2 jew blog, tengok2 follower n0sa daa meningkat...wah...best nyer...tak sangka plak n0sa...apa pun, thanks n0sa ucapkan pada semua yang sudi jadi follower blog MAB...n0sa terharu sangat...n0sa mintak maaf k pada semua yang mengunjungi dan follow blog n0sa tapi n0sa lewat balas kunjungan dan follow balik...n0sa bukan apa sebenarnya...tapi kekadang sakit hati jugak...jangan salah faham k...bukan sakit hati kat korang p sakit hari kat bb n0sa tu laa, lembap sangat..hehehe...faham2 jew laa...bagi semua yang singgah dan follow n0sa tuu tinggalkan jejak korang, tak kisah kat mana pon...shoutbox kew kat komen kew...supaya n0sa dapat balas kunjungan dan follow korang balik...apa pun n0sa ucapkan terima kasih pada segmen2 yang n0sa join...sebab melalui segmen niey n0sa dapat ramai kenalan dari alam maya...dapat berkenalan dengan para blogger yang hebat2 belaka...yang berlatarkan daripada pelbagai negeri...peringkat umur dan semua nyer laa...


Friday, November 02, 2012

Please Remove Word Verification For Comment !!

 
 
Geramnya...mesti korang tertanya-tanya apasal dengan n0sa pulak niey...korang laa..korang mesti cakap, apasal kita orang pulak..?sebab korang tak remove word verification for comment korang tu kat entry...

Apa itu word verification for comment...?Yang gambar kat bawah niey...
 
 
Word Verification (yang n0sa anak panahkan tu)

Bagi yang tak remove lagi benda niey...tolong laa remove...sebab dengan ada nya benda niey akan menyusahkan, memayahkan dan seerti dengannya laa untuk blogger2 nak tinggalkan komen dia orang kat entry korang jugak...niey laa yang membuatkan kadang2 ahli blogger malas nak komen kat entry korang...sebab ada benda alah niey lah...nak marah pon ada...tapi n0sa marah sikit jew laa..hehehe...
 
Bagi yang tak tau nak remove macam mana or belum remove lagi...ikut step kat bawah niey k...

Step 1 :
Dashboard > Setting > Posts and comments

Step 2 :
Scoll ke bawah sampai jumpa 'show word verification'...macam kat bawah niey...
 

 Step 3 :
Pastikan tick NO...macam kat bawah niey...
 

Step 4 :
Lastly, save laa...

*...jangan hilang kan mood pembaca untuk komen entry korang hanya disebabkan benda niey k...



Tutorial : Comment Untuk Di-Approve (Awaiting Moderation)

 
 

Hari niey cik nurul ada komen kat wall n0sa, katanya dia komen kat entry n0sa tapi tak boleh nak publish...cik nurul nak tau sebab apa...?sebab n0sa buat Comment Untuk Di-Approve (Awaiting Moderation).

Nak tau Comment Untuk Di-Approve (Awaiting Moderation) tu apa..?niey n0sa nak kasi tau...bila ada orang komen kat satu2 entry tu...komen tu tak akan keluar selagi tak di approve kan oleh admin blog tu...selepas komen tu di approve oleh admin baru laa komen tu akan publish kat entry yang di komen tu..tu jew laa yang n0sa boleh terangkan tentang Comment Untuk Di-Approve (Awaiting Moderation)...faham tak..?

Bila ada orang komen kat satu2 entry tu, then dia orang akan kuar macam kat bawah niey...


Satu kelebihan yang apabila guna Comment Untuk Di-Approve (Awaiting Moderation) niey...admin yang menggunakannya tak ada laa pening sangat...tak tau mana yang belum dibaca dan mana yang sudah dibaca...

Nak buat macam tu..?senang jew...sini, n0sa bagitau step nya...

Step 1 :
Dashboard > Setting > Posts and comments

Step 2 :
Scoll ke bawah sehingga jumpa comment moderation...macam kat bawah niey...


Step 3 :
Tick Always...

Step 4 :
Klik save settings kat bahagian atas tu...daa siap...senangkan..?

Tengok perbezaannya kat bawah...


                                                    sebelum... (tiada apa2 kat tepi follower)


                                                  selepas... (1 comment awaiting moderation)

* jangan gelabah...bila korang siap buat and save semua then bila preview tak keluar2 comment awaiting moderation tu...sebab 1 comment or more awaiting moderation akan muncul bila ada yang komen kat entry...ingat tu...nak tau menjadi ke tak, korang try laa komen kat entry korang tu k...

let me know when the tuto it's work k...



...'' KASIHAN PEREMPUAN ''....

 




'kasihan perempuan'

 diam --> dia lemah .
lantang --> nampak salah .
mesra --> dia gatal .
pasif --> dipijak-pijak .
kahwin --> bila beranak ?
tak kahwin --> pasti digelak .
berhijab --> dikata kolot , jahat , menunjuk - nunjuk .
tak tutup --> lagilah heboh .

setia --> dimadu laki .
curang --> dicanang keji .
terlalu cinta --> dimain-mainkan .
terlalu berjaga --> dimarah-marahkan .
menangis --> rimas selalu .
mata kering --> dipanggil kepala batu .
buat betul --> pelbagai benda dipersoal .
buat silap --> sekampung berbual .

TAPI '' UNTUNG '' perempuan sebab setiap kali dilemparkan kejian dan hinaan , '' SYURGA '' adalah tempatnya .. cukup menjadi SOLEHAH kerana ALLAH , dirinya sebaris dengan para bidadari dan mungkin lebih atas lagi
insyaAllah .
 



Tutorial : Hide Shoutbox

 
 
...Kelmarin hari n0sa dapat request daripada s0rang rakan blogger niey...
 
 
pengakuan berani mati daripada n0sa : n0sa sebenarnya tak berapa pandai bab2 nak buat tutorial niey...plus, niey first n0sa buat tutorial tau...harap tutorial niey dapat memenuhi request wanatie...bagi blogger lain yang mempunyai keinginan yang sama..boleh laa ikut tutorial niey...hehehe...kat bawah niey n0sa bagi tau step nya k...caranya senang jew...


 
 
Bagi yang tak tau macam mana shoutbox yang tersembunyi tu...niey laa shoutbox tuu...yang n0sa bulatkan dan anak panah kan tu...
 
 
 
 
then, bila klik kat image shoutbox tu akan keluar macam niey...yang n0sa petak kan dan anak panah kan tu...
 
Step 1 :
Dashboard > Layout > Add  a Gadget > HTML/JavaScript...
 
Step 2 :
Copy code dalam kotak kat bawah niey dulu k...
<style type="text/css">

#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:350px;
width:140px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('URL IMAGE YANG KORANG SUKA') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #00000;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 150-w) : moveGB(170-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

MASUKKAN KOD SHOUTBOX/SHOUTMIX KORANG KAT SINI

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (140-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>
* nak copy code kat atas tu buat macam niey
tekan Ctrl + C serentak...
 
Step 3 :
Then, paste code yang korang copy tadi tu kat HTML/JavaScript k...
 
Step 4 : 
Yang warna purple (height / width) tu, korang ubah laa size mengikut kesesuaian blog korang...
 
Sep 5 :
Bagi yang warna pink pulak tu. korang tukar laa dengan mana2 url yang ada image shoutbox yang korang nak k...?

Step 6 :
Warna merah tu korang masuk kan laa code shoutbox/shoutmix korang tu...

Step 7 :
Daa siap...korang save...preview tengok menjadi tak...k..
 
baru n0sa tau penat jugak erk nak buat satu2 tutorial niey...
* bagi tau, kalau menjadi k... 
 
 
 

Thursday, November 01, 2012

...JERSy...

 
 
...ada sorang kawan niey ajak n0sa p tengok baju kat satu kedai niey...tak jauh pon, dekat atm bank islam kat tempat n0sa praktikal gak...kat situ memang selalu ada kedai-kedai akan dibuka secara terbuka..tapi bersilih ganti laa...katanya cantik-cantik...n0sa pon apa lagi...hehehe...niatnya nak p tengok jew..p lain pulak jadinya...merayap punya merayap habis jugak r duit n0sa...tak banyak pon RM10...p apa pon tetap duit kan...tak ada daa yang nak menabung tu...terus hilang...bila tengok jersy tuu...tambah2 promosi pulak, sehelai baju RM10...apa yang cantik sangat JERSy tu, nosa pon tak tau laa...tapi bila daa berkenan tu apa pon bley jadi kan...duit ooohh duit...baju ooohh baju...

niey baju n0sa beli tuu...cantik tak...?


...Jersy T90...

...observe...

 
 
pagi niey lecture datang observe n0sa kat tempat praktikal n0sa...n0sa di observe bersama dengan 4 orang lagi rakan praktikal...huhuhu...lecture yang datang, en.ayub dengan wife dia...yang juga merupakan lecture polimas...tapi n0sa tak kenal laa...dua-dua tak kenal...niey jew baru kenal...hehehe...dalam pukul 9 lebih diorang datang...pada mulanya nervous giler...p pas lecture balik..fuhhhh...memang lega laa...nasib baik semua okay...kalau tak...memang habis...lecture pon okay...kita orang pon apa lagi...satu perkara lagi yang n0sa tau...next sem encik ayub yang akan mengajar kami...ermm...macam mane erk...?

apa yang menyedihkan sekarang niey, kita orang habis praktikal 6 disember 2012 tuu tapi da kena daftar kat unit latihan industri pada 9 disember 2012...ermmm...sempat cuti 2 hari jew daa kena pergi...jauh tu...kena tempah tiket awal niey...sebelum habis...
 
 
 

...tiga hal itu...

 
 
 Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Ada tiga hal, yang jika tiga hal itu ada pada seseorang, maka dia akan berasakan manisnya iman. (Iaitu) Allah dan Rasul-Nya lebih dia cintai daripada selain keduanya; mencintai seseorang, dia tidak mencintainya kecuali kerana Allah; benci untuk kembali kepada kekufuran selepas Allah menyelamatkan darinya, seperti bencinya jika dicampakkan ke dalam api.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim dari Anas bin Malik ra)
 
 Manisnya buah pula amat dirasai ketika buah sudah cukup tua bersedia untuk dinikmati.
Mencintai Allah mestilah melebihi cintanya kepada orang lain seperti orang tua, anak, diri sendiri dan sesiapa saja yang dekat dengan kita. Beriman kepada Allah memiliki rasa manis yang tidak mungkin dinikmati, kecuali oleh orang yang beriman dengan sebenar-benar keimanan, penuh keikhlasan dan ilmu.
 Oleh kerana itu, tidak semua orang yang mengatakan dirinya Muslim atau mukmin secara automatik dapat berasakan manisnya iman. Iman bukan cukup hanya dengan angan-angan, tetapi wajib dimantapkan dalam hati, dikuatkan dengan perkataan dan perbuatan yang dijiwai sepenuh hati. Kata kunci segala permasalahan ini adalah ikhlas, dan ikhlas pula adalah hadian dianugerahi pada hamba yang bersih hatinya.

.♥. L0ve ReferRer .♥.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...