...step by step I walk on my self...
...I have a wonderful journey and at the sometime it is became hardest...

like

Friday, November 16, 2012

SEGMEN : 6 perkara tentang diri anda II

...Assalamualaikum...
 
Ahh...hari niey baru n0sa berkesempatan join satu segmen yang ditag oleh nurul...hehehe...
masih belum terlambat lagi kan, untuk n0sa join segmen niey...bak mutiara kata, 'biar terlambat jangan tak langsung'...tu nak cover diri sendiri daripada rasa bersalah sebenarnya...apa-apa jew laa...eh, tu mutiara kata kew..?kew peribahasa...?ermmm...lebih kurang kot...ermm, tarikh akhir segmen niey pada 30 November 2012...
 
 
SEGMEN : 6 perkara tentang diri anda II dianjurkan oleh kinara kinatara...
 
Antara banyak2 syarat yang dikenakan untuk join segmen niey...syarat yang ketiga tu nampak susah sikit n0sa nak describe...apa laa n0sa nie kan...da nama nya join segmen  6 perkara tentang diri anda so mesti laa kena ikut semua syarat2 yang dikenakan..mesti laa kena decribe, biler ada syarat yang kena describe tentang diri sendiri kan2...?niey yang n0sa tak pandai niey...p apa pun n0sa cuba jugak k...banyak perkara tentang n0sa niey p da admin segmen niey mintak 6 so n0sa bagi 6 jew la...banyak cakap plak n0sa niey kan...sory...k sekarang n0sa ceritakan k...

Nak tau syarat2 nya dan join segmen niey klik banner kat atas tu k.

* Enam perkara tentang n0sa...harap tak jemu...baca sampai habis k...


Pertama : Hantu novel...
Jangan sesekali ajak n0sa p kedai buku kalau korang nak tolong n0sa...tambah2 lau kedai buku tu ada jual novel...lau da p sana confirm n0sa tak kan balik selagi tak dapat bawak balik sebuah novel...lau da terpacak kat depan novel tu, niat nak menabung tu memang hilang laa....tambah2 ada novel yang berkenan...lain laa kalau korang yang nak tolong beli dan bayar kan kat n0sa novel...n0sa lagi suka...siap melompat2 lagi...hehehe...then, lau n0sa dapat baca sesebuah novel tu confirm kerja lain tak menjadi...bagi peminat novel, mesti faham kan maksud n0sa...lau da menghadap novel tu...benda2 tau kerja2 lain tu da tak ambik kisah kan...tapi tak ada lah sampai tahap yang melampau k...ada dua perkara yang n0sa suka tentang membaca novel niey...pertama : pelbagai pengetahuan berguna yang n0sa dapat melalui pembacaan itu. kedua : n0sa suka baca novel bila n0sa sedih...stress...mesti korang pelikkan...tapi n0sa begitu...dengan membaca novel, sedih dan stress n0sa akan berkurang dan beransur hilang...wah...panjang pulak...tu baru satu...

Kedua : Tak suka makan pedas...
Yang kedua, makanan pedas...?bila sebut pasal makanan pedas niey memang tak arr...n0sa paling tak suka dan tak akan suka makan makanan pedas...maklum laa anak kelahiran kelantan sejati laa kata kan...hehehe...tambah2 pulak masakan kedah...fuhh...nasib badan laa...terseksa n0sa sepanjang duk kat kedah...kena makan masakan kedah...p nak wat macam mana, terpaksa kan...n0sa kan tinggal kat hostel...kat hostel mana ada dapur...dilarang memasak lagi ada lar, even nak bawak pemanas air elektrik pon tak boleh...tapi ada la seorang member n0sa tu yang curi2 bawak...n0sa apa lagi, tolong guna jew laa...tak benda lain la yang dimasak nya..maggie jew laa...hehehe...n0sa tak makan makanan pedas sebab n0sa niey jenis yang tak tahan pedas sebenarnya...kalau n0sa makan makanan pedas mula la perut nak meragam tak tentu pasal...dengan muka merah padam...bak kata member n0sa, macam mana laa nasib n0sa kalau kahwin dengan dengan orang kedah kew...insya'allah tak...sebab mak n0sa, nak n0sa kawin dengan orang sama negeri...huhuhu...da start gatal da...

Ketiga : Suka berjalan...
N0sa memang suka berjalan...tambah2 lau ada orang yang tolong bawak kan...yang ada nya n0sa kena p sendiri...abiskan duit...huhuhu...lagi excited lau n0sa dapat pergi ke tempat2 yang n0sa tak pernah pergi...bab2 jalan niey n0sa pantang diajak...laju jew...hehehe...p satu perkara n0sa tak suka nya, bila da balik dari berjalan tu, mula laa terasa penatnya...sakit kaki lar...macam2...adat laa kan...da nama nya berjalan...n0sa paling suka pergi tempat2 yang berlatar belakang kan alam semulajadi...sejak kecil lagi n0sa da jatuh hati pada tempat2 macam tu seperti air terjun...bila pergi tempat macam tu...hati n0sa akan rasa tenang sangat...pantai...?pun n0sa suka gak...sebab rumah n0sa dekat dengan pantai...tak jauh pun, depan rumah jew...tapi n0sa lagi suka pergi tempat air terjun jika nak dibandingkan dengan pantai...walaupun rumah n0sa dekat dengan pantai...tak tau la naper...?n0sa jugak suka berjalan kew tempat yang lain daripada yang lain...berbeza...jangan salah faham k...maksud n0sa tempat yang mempunyai nilai estetika nya yang tersendiri...erm...banyak lagi tempat yang n0sa nak pergi...tapi tak tau laa tercapai kew tak impian tu nak pergi situ...kena kumpul duit2 banyak2 baru bley pergi...hehehe...

Keempat : Tak pandai memujuk...
Memujuk...?perkara yang paling n0sa elakkan kalau menjadi orang tengah dalam sesuatu salah faham...sebab n0sa niey jenis yang tak pandai nak memujuk orang...kang lau n0sa pujuk, lain pulak jadi nya...kang lagi menangis pulak budak tu...lau yang sebaya dengan n0sa pulak..kang makin marah pulak orang tu...hmm....pendek kata, n0sa niey memang fail laa bab2 memujuk niey...kalau ada sesiapa yang merajuk dengan n0sa...then, n0sa tau yang dia tu tengah merajuk dengan n0sa...tau2 dia merajuk sebab n0sa dan n0sa yang salah...bila rasa bersalah menghantui...n0sa akan diamkan diri sekejap...lepas tu n0sa akan tanya...merajuk dengan n0sa kew..?marahkan n0sa kew...?tak patutkan n0sa...ada kew patut p tanya soalan2 macam tu...tapi tu tindakan reflek bila perkara macam tu berlaku...tak boleh nak ubah da...bagi yang mengenali n0sa...memang faham laa...kekadang tu...ada yang tak jadi nak merajuk...disebabkan n0sa macam niey...hehehe...p lau bab merajuk pulak memang n0mbor satu...kalah budak kecik...hehehe...tak susah pun nak pujuk n0sa lau kena cara nya...hehehe...buruk perangai kan...p untuk n0sa merajuk tu boleh dikatakan agak mustahil la...sebab n0sa niey, bukan jenis yang suka touching2 niey...kalau memang tersentuh kew apa n0sa buat derk jew...p jangan main2 lau n0sa da buat tak tau tu...

Kelima : Coklat dan Bunga...
Tak suka coklat...?ruginya...berbeza dengan nurul sebab n0sa amat menggemari coklat....nanti lau ada orang bagi coklat kat nurul pas jew kat n0sa k...hehehe...n0sa lagi suka lau masa birthday orang bagi coklat...nosa tak tolak rezeki yang datang...bak kata orang 'rezeki jangan ditolak, maut jangan dicari' ...hehehe...n0sa suka kan makanan berasaskan coklat...tak kira laa, coklat kew, kek coklat kew, donut bersalut coklat kew, puding coklat kew...memang n0sa suka...asalkan coklat...p dalam banyak2 tu n0sa paling suka coklat dan kek coklat...tak kisah la orang nak cakap apa...nanti gemuk laa, banyak makan coklat...n0sa tetap akan makan jugak...tambah2 tu adalah salah satu warna favourite n0sa...satu perkara lagi...bunga...seperti perempuan2 lain n0sa jugak suka kan bunga...tapi untuk bunga niey limited sikit...tak macam coklat tadi tu...n0sa hanya suka bunga lavender, lili dan semestinya bunga mawar...kan n0sa cakap senang jew nak pikat hati n0sa kalau kena dengan caranya...tapi ingat...hati n0sa tak mudah cair semata-mata disogokkan dengan coklat dan bunga...keikhlasan dan kejujuran itu perlu ada... 

Keenam : Suka kan baby...
Macam nurul, n0sa jugak suka kan baby...suka sangat2...p tak der la sampai suh kakak pregnant lagi..sebab n0sa tak ada kakak...n0sa..?lambat lagi k...calon pon tak ada lagi...agaknya siapa la yang akan suka kat n0sa kan...?siapa lah future husband n0sa...?macam mana laa agaknya future husband...?erm...tak yah fikir...buat semak jew...tak bersedia lagi ke arah tu dan untuk ada apa-apa relationship...masih muda lagi...eh..melalut apa pulak niey...balik pada n0sa suka baby tadi tu...apa yang n0sa suka pada baby tu kaki dia...kaki dia comel...kecik, begitu jugak dengan tangan dia...da nama nya baby kan...hehehe...tengok baby rasa nak cubit2 jew pipi baby tu...bila baby semakin membesar...baby niey cepat membesar, sedar2 da boleh meniarap, da bley merangkak...then bila part da dapat kaki tu...fuhh...memang nak jalan jew kerja nya...mula laa nak menyimpan benda2 yang tak patut...terlebih rajin pulak...tu tak kuar bunyi lagi tu...bila da start dapat cakap memang riuh laa...

Full stop...da siap da 6 perkara tentang n0sa...satu entry yang agak panjang...berjela-jela n0sa describre...p merepek jew lebih...hehehe...

n0sa tag : wan atie dan iera zulkernain

5 comments:

Nurul shuhaimi said...

wah...badan x gemuk tapi mkn suka coklat,,,haha :)

:: nosa ason :: said...

@Nurul shuhaimi ...biase jew...tengok org laa...hehehe

kinara kinatara said...

wah..thanks sebab sudi join segmen kina...huhu..kina pulak jenis yang suka makan pedas...huhu..kina suka cokelat tapi bunga?x pastilah..huhu..
kina pom hantu novel taw..

:: nosa ason :: said...

@kinara kinatara you're welcome...tak per la...ade dua perbezaan antra kte...p yg penting sme2 ska coklat dan minat novel...huhuhu...

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

salam,,dr segmen yg same,,=)

saye pon suke coklat,,tp yg novel tu dulu memh tegar la,,sejak takut ketagih ni terus stop.hihih takut takleh nk wat keje lain

.♥. L0ve ReferRer .♥.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...